Ølsmagning

En af de ting jeg vægter højt når jeg holder ølsmagninger er at give en forståelse for hvilke ingredienser der er i øllet, og hvorfor de er der. Således at den enkelte ølnyder ved senere lejligheder ved hvad det er der kendetegner netop den øl som man bedst kan lide.
Det er vigtigt for forbrugeren at vide hvilken humle eller malt type som det er man synes godt om.
Så man ved et hurtigt kig på etiketten kan se om dette er en øltype som man synes om.
Lige så vigtig er den rette serveringstemperatur, og glasset.
Selvfølgelig skal øllen også nydes i godt selskab, men er man bevidst om hvad det er man går efter, er chancen for en god øloplevelse størst.
En af mine egne største øloplevelser havde jeg på en tur til Belgien. Her fandt jeg en Carlsberg Imperial Stout (Porter) fra 1984. En mørk, næsten sort, vinøs øl på 10 %, som havde ligget på lager i mere end 20 år. Den smagte himmelsk, og fyldte hele munden med et bølgende inferno af smagsnuancer, samtidig med at en blid kulsyre gav en dejlig fornemmelse af at drikke en portvin med brus.

Jeg har holdt smagninger for 8–120 personer, så der er næsten ingen grænser.
Ølsmagningerne kan tilpasses individuelt efter behov eller interesse. Således at alle kan få det på det niveau de ønsker. Man behøver altså ikke være øl-nørd eller håndbrygger for at være med her.
En af de ting jeg lægger vægt på, er at give en forståelse for de råvarer der er brugt, således at den enkelte forbruger kan genfinde nogle af de ønskværdige oplevelser næste gang man skal vælge sig en god øl.
Som regel vil der være mulighed for at købe øl med hjem af samme slags som er anvendt til smagningen.

Her er nogle forslag til ølsmagninger:

Fynsk
Vi smager udelukkende øl fra Fynske Bryghuse, og hører lidt om bryghusenes historie.
Jeg har her håndplukket en buket af de bedste fynske øl.

Amerikansk
Vi smager udelukkende amerikanske eller amerikansk inspireret øl. Her skal man forvente øl med mere saft og kraft end i de fleste øl.
I amerikanske øl er der ofte en højere alkoholprocent, og et højt indhold af humle.

Vintage Øl
Her har jeg ladet mig inspirere af en tur til Belgien, hvor jeg smagte Carlsberg Imperial Stout der var næsten 25 år gammel.
Når øllenes holdbarhedsdato overskrides, er det nogle gange med vilje. Øl modnes og forandrer sig hele tiden under lagring. Og er der optimale forhold under lagringen, kan man opnå nogle ret eksklusive oplevelser. Øllet kan fremtræde helt vinøst, og nærmest have karakter af sherry eller portvin. Allerede efter et år eller to, vil der i mange tilfælde være en ”smagbar” forskel.
Den perfekte ølsmagning til en lille eksklusiv herreaften.
Til denne smagning skal man påregne forhøjede ølpriser.

Bryghus-smagninger
Ønsker man en ren bryghus-smagning kan dette også tilbydes. Jeg samarbejder med flere små bryghuse, og kan tilbyde en smagning hvor jeg udelukkende tager udgangspunkt i det enkelte bryggeris sortiment. På nuværende tidspunkt, kan jeg tilbyde smagninger fra Gundestrup Mejeri & Bryghus, Steensbogård Bryghus og Midtfyns Bryghus.

Oldermandens favoritter
Her har jeg samlet alle perlerne. Det vil sige en række de øl som jeg selv sætter højest, og gerne selv nyder hvis jeg skal have en hyggelig aften.

Porter, Stouts, Imperial Stouts
Det er sort, det er kraftigt, det smager af kaffe, chokolade, lakrids, tjære og tovværk.
Portere og stouts hører til i de tunge ølklasser, og drikkes ofte af folk med noget erfaring inden for øl. Her vil der være udfordringer til ganen, og man skal nok forvente en vis ”mæthed” inden aftenen er omme.

Håndbryg
En smagning af mere teknisk karakter, hvor vi drøfter råvarer, opskrifter, brygmetoder, krydderier og andre detaljerede ting. Øllet vil primært være øl fra jeg selv og andre håndbryggere, og vil kun kunne nydes som smagsprøver på selve aftenen.

-oOo-

Nogle af de bryggerier som jeg samarbejder mest med er:

Ørbæk Bryggeri

Midtfyns Bryghus

Gundestrup Mejeri & Bryghus

Coisbo

Indslev Bryggeri

Stensbogaard Bryghus

Svendborg Bryglaug

  • #1 skrevet af laila staal
    about 6 years ago

    hejsa
    jeg ville bare lige hører hvad det ville koste vis jeg gerne ville bestille en øl smagning hos dig for 5 personer. og hvordan jeg bestiller det.

    hilsen laila

  • #2 skrevet af admin
    about 6 years ago

    Hej Laila

    Prisen på en ølsmagning afhænger meget af hvilke øl man vil smage. Jeg kan lave smagninger med øl til 1.000,- pr. flaske, men også med øl til 10,- pr. flaske, så det er meget individuelt.
    Men giv mig et ring på 62 20 69 40 så kan vi tale lidt om hvad dine ønsker er.
    Vi tales ved, Erik

  • #3 skrevet af michael sifakis
    about 5 years ago

    Når Erik laver ølsmagning, er det ikke bare at kaste øl i svælget… Nej, man får en dybdegående og interessant forklaring på, hvordan man laver øl, sådan helt fra bunden af. Nogle af øllene har Erik selv brygget andre har han med for at vise at øl ikke bare er øl. Fantastisk øjenåbner!Erik Nielsen kan sit håndværk, han er en dygtig brygger og en god og levende foredragsholder. Jeg kan varmt anbefale hans øl-smagning.

  • #4 skrevet af Marie K christensen
    about 5 years ago

    Hej
    Vi er igang med at arrangere ølsmagming for vore kollegarer i post danmark Svendborg men har haft svært ved at finde nogen der kunne og hvor prisen også passer til vores budget . Vil gerne om du kunne sende priser og datoer. Vi er p.g.a af arbejde låst fast på at det skal være en lørdag omkring kl.17 :)
    M.V.H
    Marie K christensen

  • #5 skrevet af Ulla Andersen
    about 4 years ago

    hej
    jeg skulle finde en som kunne tænke sig at komme med øl til ølsmaning da vi i bestyrelsen hvor jeg bor gerne ville lave noget for beboerne vi snakker om fredag den 7-12-2012 eller lørdag den 8-12-2012
    håber at høre fra dig hurtis mulig
    hilsen
    Ulla

  • #6 skrevet af Mette Stephansen
    about 4 years ago

    Hej

    Vi skal til vores årlige konference d. 2 og 3 maj, bruge en ølsmagning fra ca. kl. 16-18.30. Det forventes at der nok er en 70-100 personer (endligt tal kommer senere) – det foregår i Ballerup. Efterfølgende er der palæo-middag, som du naturligvis er velkommen til at deltage i også.
    Kan du denne dag ? Og hvad koster det ca. ?
    mvh
    Mette Stephansen
    53 74 72 26

Ingen tracbacks endnu