Fishermanns´s Ale -”Rough Snuff”
Øllen er nummer 2 i en serie, hvor Midtfyns Bryghus inviterer håndbryggere ind for at brygge en øl.
Denne øl er brygget af mig, Erik Nielsen, Ø-Bryg, der er Oldermand Emeritus i Svendborg Bryglaug.
Øllen er en videreudvikling af den opskrift som jeg fik kåret som ”Sydfyns bedste håndbryggede påskebryg”.
Øllen hedder ”Rough Snuff” og er en Mørk Stærk Belgisk Ale.
Den er brygget med 7 forskellige malte, trappistgær (klostergær) og tilsat krydderier som vil fryde enhver gammel fiskeskipper.
Både kandis og rosinsirup er med til at give øllen sin fylde og styrke.
Og for at kunne modstå selv den værste kuling, er der tilsat både blæretang og snus, der begge styrker blodomløbet.
En rigtig svedig sag der bør være en del af provianten når man står til søs!
Øllen kan også nydes som en ceremoniel øl efter maden, men pas på! Den er stærkt vanedannende!
Historien om “Rough Snuff” er den at jeg helt tilbage i 2006 bryggede en mørk stærk belgisk ale som jeg kaldte “Thurøbund” efter et lavvandet område her på Thurø hvor jeg bor. Om sommeren bliver det lave vand omdannet til noget mørk og stærk (lugtende) så der af navnet. Senere sad vi en aften i Svendborg Bryglaug og nød nogle “Thurøbund” og efterhånden som aftenen skred frem, kom der flere og flere gode bud på hvordan man kunne gøre denne øl sjovere, stærkere eller vildere. “Nu med snus” og “nu med blæretang” var blot nogle af de bedste ideer, og derfor tænkte jeg at det skulle prøves.
Da der senere blev afholdt en påskeølsmagning, deltog jeg med 2 øl, begge mørke, begge stærke, begge belgiske. Men til den ene havde jeg anvendt en del rosinsirup som gav en fantastisk fylde, og efterlod en lang og intens eftersmag. Og til den anden havde jeg brugt snus og blæretang. Jeg var så heldig at vinde med ene øl og fik en 3. plads med den anden.
Efter smagningen var der mange som henvendte sig og udtrykte stor tilfredshed med mine øl, men det sjove var at de huskede blæretangen, snusen, og smagen af rosinsirup. Så derfor så jeg kun en udvej, nemlig at kombinere de 2 øl.
Og resultatet blev så “Rough Snuff”, som virkelig er blevet godt modtaget overalt.
Først til ølfestivalen i Valby, hvor vi efter 3 dage var godt hæse og ru i stemmen, fordi der ved hver skænkning skulle råbes “Rouff Snuff!!!”. Under festivalen kom Carsten Bertelsen, der jo er en velkendt ølkender, forfatter og ølskribent, og trykkede mig i hånden og sagde “fantastisk øl”. Og det gjorde han med et kæmpe smil som varmede mit lille håndbryggerhjerte, og gav mig den dejlige fornemmelse i maven, som man kun kan få når man får så stor en anerkendelse af sit bryg. Dejligt!
Senere har den været præsenteret i både Holland og Sverige, og alle steder vækker det opsigt at øllen indeholder snus. Ikke mindst i Sverige, hvor man lige nu undersøger mulighederne for at få din ind på systembolaget.
Hos Restaurant 5 i Svendborg har kokken Jeff Scott Foster fået lov til at
eksperimentere lidt med ”Rough Snuff” og derfor har man i restauranten
kunne nyde ”Rough Snuff” både i maden og til maden.
På Restaurant 5 er man i forvejen kendt for at anvende Fynsk øl i
madlavningen, så Jeff var straks klar da muligheden bød sig. Og han har ikke fortrudt!
”Dette er en af de mest spændende øl jeg har smagt – der er så mange
smagsnuancer i denne øl – en utrolig fyldig og kompleks øl, som jeg vil
betegne som en af de bedste!” udtaler Jeff.
Eddie Szweda, indehaver af Midtfyns Bryghus, er helt enig med Jeff.
”Dette er nytænkning, en innovativ øl, brygget af en håndbrygger, og på
Midtfyns sætter vi stor pris på dette samarbejde. Jeg er sikker på at dette er
en kandidat til årets ølnyhed 2010” sagde Eddie.
Og ganske rigtigt, “Rough Snuff” gik hen og blev Årets Ølnyhed 2010.
“Rough Snuff” er brygget på følgende:
Malt: Pale, Hvede, Havre, Cara Crystal, Cara Rye, Roasted Barley, Chocolate.
Humle: Saaz
Øvrige: Kandis, Rosinsirup, Snus, Blæretang
Gær: WLP 500 Trappist Ale
Alk: 9 % – IBU: 26 – EBC: 91
OG: 1093 – FG 1022 – BU/GU 0,3
Brygget 1. gang 30/3/10
Skål og rigtig god fornøjelse.
Erik Nielsen, alias “Snuff Dog”
Fantastisk øl, god brygger – nu endelig anerkendt 🙂
Kompleks belgier med mange smaksnyanser, fantastisk imponerende håndbrygg!
Fantastisk bryg…
Så rund så mange nuancer
Bravo bravo
Respekt snuff dog